tisdag 18 augusti 2009

Övning Gör din egen idebank.

Skriv ner alla ideer du kan komma på. Det kan handla om precis vad som helst, allt från det där brödreceptet som du ville ändra på, det där fotot du är så stolt över och vill förstora och hänga upp, den där fula byrån du vill måla, den där ritningen över ett hus eller slott som du tycker skulle vara kul att rita, färgsättningen i ditt hem, dikten eller sången du hade i huvudet. Skriv också ner några av dina gamla ideer, de du hade för längesedan, som hängt sej kvar, dvs de du inte lyckats förtränga. Skriv ner dem också. Skriv ner allt du kan komma på.

Om du inte har struntat i texten-övningen och är igång med att skriva sången rita ritningen eller har plockat fram keramikleran, så kan du läsa igenom din lista. Det här är en skattkarta till ditt eget inre. Det här är ett sätt att lära känna dej själv, din kreativa förmåga och kraft, dina drömmar och visioner. Var rädd om dem!

Gå ut och köp en speciell låda pärm eller folder där du förvarar dina ideer. Köp en som tilltalar dej, köp inte för att det är billigt. Sätt upp ett system för hur du ska sortera dem. Själv har jag en folder med olika fack, och har artikelideer i ett fack, ett fack för pågående bokprojekt, ett fack är för boktitlar som jag kom på en dag när jag låg sjuk. (Jag vet inte om det blir några böcker av dem, men detta är just nu oviktigt. Jag kom på en serie boktitlar till barnböcker och då var jag trogen mej själv och mina ideer och skrev ner dem. Det ska du också göra.) Låt inte några fler ideer ligga och skvalpa i ditt undermedvetna. Låt dem inte sälla sej till de förträngdas skara. Där är redan tillräckligt trångt. Låt dem få komma ut, sättas på pränt och sorteras. Nu har du en alldeles egen idebank. Och inte nog med det. Du har ordning på den här delen av ditt liv. I och med att du både skriver ner dem och sorterar dem talar du också om för dej själv och ditt undermedvetna att det här är ett viktigt område. Nu är det inte meningen att du ska sätta undan den här pärmen eller foldern. Håll den levande! Hittar du en artikel i en tidning eller på nätet som inspirerar dej, sätt in den. Kommer du på en enda mening som i ditt tycke skulle passa till en boktitel eller i en bok eller dikt, skriv ner dem. Och hamna för all del inte i fällan att du kommer ihåg det senare. det gör man nästan aldrig. Skiv ner det på en gång. Sätt in det i pärmen. håll din idebank levande.